[in de zorg werken] storytelling: manier van verwerken
Thema van dit jaar op de dag van de zorg, gaat namelijk over 'werken in de zorg en welzijn'. Op de Vlaamse televisie komen we programma's tegen zoals Spoed 24/7 en Een Echte Job. Die doen het goed, want er blijven seizoenen van komen.
Als social media marketeer denk ik onmiddellijk aan de sociale media profielen van zorginstellingen en zorgverleners zelf. Op TikTok kom je er veel tegen. Hoe evalueren deze accounts? Krijgen ze trouwe volgers? Hoe zijn de comments? Hoe maak je content wanneer er een patiënten geheimhoudingsplicht bestaat?
We hebben allemaal een beeld hoe een verpleegkundige en een dokter zich "horen te gedragen". Zeker online. Tijdens de eerste lockdown, ontdekten we met z'n alle het sociale media platform, TikTok. Ook de zorgverleners die aan het frontlijn "vochten", spendeerden tijd op het platform. Maar de comments waren niet altijd even zorgend, solidair of hartverwarmend. Reacties zoals "Zagen dat er te veel werk is in de zorg, terwijl je video's zit op te nemen.", werden vaak onder dans of sketch video's gepost. Al goed zijn er steeds meer begripvolle en aanmoedigende reacties dan anders.
Toch wil ik vandaag dieper op ingaan.
Waarom is het een goede zaak om in de zorg content online te posten over hoe het er aan toe gaat op de werklvloer?
De zorg is niet voor iedereen. De zaken die men ziet en meemaakt, is vaak niet voor de mensen met een zwakke maag. Eén van de meest effectieve methodes om met trauma om te gaan, is door te praten en je ervaringen te delen. Daarom bestaan praatgroepen en is het steeds meer ingeburgerd dat naar een psycholoog gaan, juist een goede teken is!
Als we denken aan de eerste vormen van communicatie en storytelling, dateert dit zich terug tot in de grotten waar holbewoners tekeningen verfden over de avonturen die zij beleefden tijdens de jacht. Toch waarschuwden ze tegelijkertijd anderen in de community voor gevaren, zodat zij niet dezelfde fouten begaan.
Wanneer we dan naar social media van vandaag kijken, merk je dat de sociale platformen dezelfde functie hebben als de muur die de holbewoners gebruikten. Via social media delen miljoenen mensen, met name zorgverleners in dit geval, wat ze meegemaakt hebben. Ze vertellen soms niet het volledig verhaal wegens privacy van patiënten. Erge situaties versimpelen ze, omdat humor vaak de enige manier is om iets zwaar of negatief, te verwerken. Ook omdat de gewone scroller niet verdrietig gemaakt wil worden op sociale media. In tegendeel, het is een ontsnapping van de realiteit en verwachten entertaint te worden met domme, grappige video's.
Waarom is het een goede zaak om te delen wat je hebt meegemaakt? Het is een vorm van verluchting. Je creëert awareness. Belangrijke gesprekken worden gevoerd. Het contact tussen patiënt en zorgverlener verbeterd. Je informeert toekomstige zorgverleners, waardoor ze beter voorbereid zijn.
Wil je samen brainstormen over je content (strategie)? Boek een call via deze link.