Cultuur en Religie binnen Design & Marketing: Het Belang van Gevoeligheid en Bewustzijn (ZARA's nieuwste campagne ontleden)
Stel je voor: al 63 dagen ervaar je de gruwelijkste momenten die een mens kan beleven, een genocide. Je ziet familie en vrienden voor je neus sterven, gebouwen instorten en raketten je land, stad en leven volledig verwoesten.
En dit allemaal zonder toegang tot water, voedsel of een veilige plek, want zelfs de oorlogswetten worden geschonden door de bloeddorstige Israël. Én toch komt er geen staakt-het-vuren!
Terwijl je probeert te overleven te midden van een genocide… komt plots de multinational Spaans fast fashion kledingmerk ZARA, je leven—wat daar nog van over is—volledig belachelijk maken bij de lancering van hun nieuwe 'jasje'.
Ik viel bijna uit mijn rolstoel van verwondering. Hoe is dit zelfs online kunnen komen? Was er niemand verstandig aanwezig tijdens de vele vergaderingen vóór de lancering van deze campagne?
🤔
WELKE GELIJKENISSEN HEEFT DE CAMPAGNE MET DE TOESTANDEN IN PALESTINA?
De foto's tonen hoe model Kristen McMenamy met standbeelden zonder ledematen rond zich poseert. Daarnaast liggen er ook 'afgehakte' ledematen op de grond, tussen de puinhopen door. Over de kisten, grond en personen is een witte poeder gestrooid. Mij lijkt het te verwijzen naar witte fosfor—wat zorgt voor zware brandingen en erger (wat Israël ook al ingezet heeft tegen de burgers van Palestina).
Jammer genoeg stopt het hier niet: ZARA heeft ook een stuk karton in de vorm van Palestina geknipt. De gelijkenis met de vernietigingen in Gaza zijn verontrustend. Ook wordt een houten kist gebruikt als attributen die eigenlijk bij de islam dient om overledenen in te begraven. Sommige 'lijken', rondom het model, zijn door ZARA gewikkeld in de islamitische begrafeniskledij (ongebleekt kafan). Ik zie de nieuw collectie niet. Enkel het gebrek aan respect en medeleven.
🧺
WAT HEB JE NODIG OM EEN CAMPAGNE TE LANCEREN ZOALS HET (NIET) HOORT?
Het draait niet enkel om het inhuren van een fotograaf, je model kleden en de foto op je socials delen. Het vraagt creativiteit, planning, respect en bewustzijn van welke gevolgen een keuze kan hebben. Maar blijkbaar is bij ZARA zero f*cks given, als je kijkt wat ze geleverd hebben.
Om een campagne naar buiten te brengen, zijn er fases die zorgen dat je iets presenteerbaar deelt. Zo zorg je dat het publiek zich gezien voelt en je brand loyalty through the roof gaat!
De verschillende fases bij het lanceren van een campagne:
Doelstellingen bepalen
Doelgroepanalyse
Boodschap ontwikkelen
Kanaalselectie
Budgetplanning
Campagne-uitvoering
Metrieken en analyse
Optimalisatie en bijsturing
Bij het lanceren van een campagne, streef je ernaar om je imago een boost te geven, verkoop te stimuleren en werk je aan je brand loyalty. Brand loyalty betekent dat je klanten terugkeren omdat ze trouw zijn aan jou, zich herkennen in je missie en wat je wil bereiken met je onderneming.
Het negeren of niet hebben van een cultureel bewustzijn, is de reden dat ze het bij ZARA oké vonden om deze editorial te delen. En dat nog zonder gêne. De fase die zij duidelijk overgeslagen hebben, is de fase waar je rekening houdt met de cultuur, context, normen en waardes, taal en religie van je (potentiële) klanten.
Dit is één van de eerste zaken die je leert bij je design of marketing opleiding! En zelfs zonder opleiding (dankzij een goede opvoeding) weet je dat rekening houden met cultuur en religie enorm belangrijk is, als je iets wil communiceren met anderen.
Dit is niet exclusief vak of industrie informatie. Je wordt er tijdens zo'n studie op herinnert, want het is te belangrijk. Je ontwerp mag zo indrukwekkend zijn als je wil. Maar als jouw doelgroep zich beledigd erdoor voelt. Of de (non-verbale) communicatie verloren gaat… dan heb je niets aan je skills of afwerking.
Wees je bewust van diverse culturele en religieuze contexten bij het maken van advertenties en campagnes. Vooral als een multinational die al vaker over de schreef is gegaan, zou de drang om respectvolle communicatie naar buiten te brengen, belangrijk moeten zijn. Maar niets is minder waar.
✍️
HOE ZORG JIJ ERVOOR DAT JE NIET DEZELFDE FOUT BEGAAT ALS ZARA?
Als kleine ondernemers zorgen we enorm goed voor ons kindje (onze onderneming). Je wil dat die groot, sterk, slim en gezond opgroeit. Iedere gevaar ga je uit de weg. Je wil dat je kindje graag gezien is door anderen en met vriendjes thuiskomt die er staan bij mindere momenten.
De kans dat je dezelfde fout maakt als ZARA is klein, maar het is altijd goed om uit anderen hun fouten te leren. Om die reden doen community Facebookgroepen het goed én netwerkevents. Je leert van elkaars fouten. Maar bij ZARA gaat het niet over een 'Oepsie, dit had ik niet bedoeld of verwacht' foutje.
📚 EDUCATE YOURSELF
Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om op de hoogte te zijn! Om geen fouten te begaan, hoor je jezelf continu bij te scholen over wat er in de wereld gebeurt en wat er gebeurd is.
Je kan niet meer met oogkleppen leven. We zijn de middeleeuwen en pre-internet tijd al lang voorbij. Er is toegang tot het internet. Zelfs op sommige plaatsen, kan je volledig gratis op het internet.
Door de juiste informatie te zoeken, lezen en verteren zal je bewuster keuzes maken binnen je communicatie naar je klanten toe. En bewustere en effectieve communicatie zorgt nadien voor de groei van je onderneming en jezelf als persoon ook.
🗣️ ZORG DAT JE DOELGROEP AANGESPROKEN WORDT
Je moet je verdiepen in de leefwereld van je doelgroep. Observeer, onderzoek, analyseer en deel je boodschap op de juiste manier.
Dit klinkt als veel werk, maar eigenlijk is het human decency. Als je zelf een beetje om je medemens geeft, dan wil je hen bereiken op de beste manier. En die manier moet je even onderzoeken, maar dat is part of life.
Speelt religie een belangrijke rol in het leven van je ideale klant? Weet dat dit invloed heeft op het gedrag, percepties en levensstijlen van klanten.
Woont je ideale klant—of naar wie je campagne gericht is—in een ander provincie, land of continent dan jij? Weet dat bij verschillende culturen ook andere associaties zijn met symbolen, kleuren, taal, typografie, vormen, structuren en materialen.
Sommige woorden, gezegdes of gewoontes kan je niet vertalen of uitleggen. Bepaalde symbolen of kleuren betekenen in land A een ding, terwijl in land B zelfs het tegenovergestelde.
🌍 EUROPA: liefde, gevaar en passie
🌏 AZIË: geluk, blijdschap en viering
🌏 MIDDEL OOSTEN: gevaar, voorzichtigheid en kwaadaardig
Wat je nog over cultuur moet onthouden, is dat het een systeem van tradities, gedeelde aannames, overtuigingen en waarden is. Het helpt om de wereld te interpreteren en te begrijpen. Cultuur wordt ook aangeleerd; je omgeving waarin je je bevindt, leert je grotendeels hoe je 'moet' denken en handelen.
💪 WEES BEWUST WIE JE (ONBEWUST) ONDERSTEUNT
Vandaag ben je groot en morgen kan je volledig gecanceld zijn door iets wat je hebt uitgestoken of gedeeld. Sociale media heeft macht, zelf te veel soms. Juist daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van beslissingen die je neemt. Zeker in je sociale media marketing.
Influencers zijn altijd bezig met welke brand ze geassocieerd willen worden. Welke waardes delen ze met elkaar? Veel influencers zetten een stop met het promoten van ZARA-kledij sinds dit voorval. Ook geldt dit voor jou. Achter welke brands sta jij als kleine ondernemer? Over welke onderwerpen spreek jij publiekelijk?
Om dit af te ronden in een positieve noot: Door advertenties als deze, en vooral de reactie van de wereld erop, kan je als ondernemer zien waar de interesse of bij deze, waar het hart van de samenleving ligt. Alle informatie die je kan vinden of inlezen, wat je kan helpen om je klanten te begrijpen, is een win voor jou!
Had jij deze campagne al voorbij zien komen? En hoe sta jij tegenover daar je kerstinkopen doen?
Let me know! Ik ben benieuwd hoe anderen dit zien en reageren! Ikzelf kocht sowieso al niet vaak in ZARA, en nu zeker niet meer.